29 Haziran 2010 Salı

Ölü Adam ve filmleri

Ölünün arkasından kötü konuşmayacağım, hepsi de güzel leziz filmler, son izlediğimden geri geri gidicem, malum en taze anılar sonuncudan.

Shane Meadows’den Dead Man’s Shoes (2004), bi çıtlatmıştım, This Is England’ı izleyip hazzetmemiştim kendisinden, halbüsi ordaki minik fırlama negzel oynamıştı. Control’deki ufak ama etkili oyunculuğuyla bu kimmiş yauv dedirten Toby Kebbel’in peşinden giderek izlediğim ve Toby Kebbel’i bir kere daha takdir etmeme sebep film oldu bu. Özürlü kardeşinin intikamını usul usul alan  Paddy Considine senaryoya da el atmış. Multi-yetenek bi bünye daha, fotoğraf-müzik-sinema  vs.  üretmiş hep, biz napalım evrakla kitapla uğraşalım daha, kadere isyanım var. Toby ile Paddy’nin ortak noktaları ise ikisinin de Joy Division menajerini oynamış olmaları (Control—Toby, 24 Hour Party People-Paddy)
Neyse, bi grup ingiliz serserinin, kendini bilmez keş ayyaşın spastik bi bebeyle dalga geçmeleri sonucu teker teker şatdavn edilişinin hikayesi, LSD’li çay içtikten sonraki haller görülmeye değer, bi de elephant man mevzusunda eğlendim bayaa, bak halaa elephant diyo..

Diğer film 50 Dead Men Walking (2008) kendisini çok yakın öyle böyle diil baya yakın takibe aldığım Jim Sturgess’in arz-ı endam ettiği gerçek bir hikayenin anlatıldığı Belfast aksanlı bi güzel film. Ben Kingsley’in saçları var üstelik, Jim’e de bi bıyık kondurmuşlar. IRA ile İngiliz Polisi arasında kalan bir ajan hikayesi, The Departed’da Di Caprio’nun hissettiklerine paralel bi psikolojide, yusuf en yakın arkadaşı. Ortam feci çünkü, zaten sonunda “tight” mış (hain anlamına gelen bi kelime bu mudur emin değilim) bu düşelim peşine diyen IRA liler yüzünden hayatı kovalamaca olur çıkar, tam da ikinci bebesiyle yüklüyken evlenemediği karısı. Karısıyla ağlaştıkları sahne ile Ben Kingsley’e çemkirdiği sahne tekrar tekrar izlenesi.

Protestanlara çalıntı mal satarak geçimini sağlayan bir Katolik iken kahraman olmaya ikna olan biri Martin, filmde de belirtildiği üzere yaptıkları 50'den fazla kişinin hayatını kurtarmış, filmin adı manidar bu anlamda. Filmde patlayan beyaz minibüsün plaklası PKK, tesadüf mü artık neyse ne, bu da manidar olmuş.  Jim Sturgess aksan işlerinde de yapacağını yapmış diyollar, diyorum ya yürüyen yetenek kendisi. Burada bi parantez açıp Crossing Over'da uydurduğu İbranice duayı okuduğu sahne negzeldi demek istiyorum, kapadım parantez. 

Bir diğer ölü  adamlı film daha:  Dead Man Walking (1995). Tim Robbins yönetir, Sean Penn’in döktürür. İdam mahkumunu canladıran Sean Penn’e rahibe rolünde Tim Robbins’in eski yavuklusu Susan Sarandon eşlik eder. 



Sonlara geldim, filmler hakkında söyleyeceklerim de azaldı, hafıza ne pis bi şey, hiç unutmayacakmışsın gibi gelen şeylere bi bakmışsın uçup gitmişler, bendeki balık hafızalılık sorunsalından da kaynaklablir bu pek tabi..Bu son ölü adamlı filmi nerde izlediğimi çok net hatırlıyorum, kuzende misafir konaklamasında uykusuzluk neticesinde başvurduğum film izleme seanslarından birinde denk gelmiştim yıllar önce, güzel filmdi diye aklımda kalmış: Jim Jarmush’dan  aynı yılın mahsulü Dead Man (1995). Johnny Depp’in karakterinin adı William Blake, kızılderilinin adı da Nobody’ydi, Iggy Pop’un da bir rolü vardı.  Johnny Depp katip mi desem, muhasebeci mi desem öyle bi şeydi, trenle yolculuk ediyodu. Pek net hatırlayamasam da Jarmush ustanın göndermeleriyle dolu olduğunu bildiğim, değişik, siyah beyaz güzel filmdi vesselam.. 



(aynı dakikalarda: ispanya-portekiz maçı devam eder, portekiz ilk golünü yer..)

4 yorum:

Travis dedi ki...

bilinemezliğe ölümün ulaşıp bilmiş penceresinden bakılması işi güzel gösteren taraf. ölü, görülmeyen fakat her şeyi gören bir anlam da taşır kelimealtında.. polisiye için de vazgeçilmez olsa gerek:)

korkuluksuz köprü dedi ki...

bilen bilinmeyen, gören görülmeyen ölüyse ben de bilmeyen görmeyen canlı olucam şu yazıdaki toby yerine tony, tonny gibi atmasyonlarımdan ötürü.

Adsız dedi ki...

yeni eyazılar bekliyoruz sayın korkuluksuzköprü cicosu

korkuluksuz köprü dedi ki...

ataletimi yenersem olacak işalla yeni yazılar adsız cicosu

Related Posts with Thumbnails